Har du drabbats av mögel i badrummet?

Att drabbas av mögel i badrummet är ett ganska typiskt problem. Detta har sin bas i att allting som mögel vill ha för att växa nästan alltid förekommer i ett fullkomligt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Följaktligen är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum förekommer det dessutom ofta gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att inta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst på kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, utöver i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara rätt så svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Fulstopp

För att få bort mindre mögelfläckar över kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gno noggrant på fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Om man har större problem med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och fixa eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det omedelbart. Man ska även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och ges grepp där man inte lätt kan avverka det.

Det definitivt bästa sättet att bli kvitt med mögel är att avlägsna de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte endast mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Samtliga ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Fräscht och bra lufttillförsel är således primär för att undgå mögel i badrum.