Är det farligt att bearbeta trä med järnvitriol inomhus?

En del blir förvånade då de hör om folk som vill processa golv med järnvitriol inomhus. Det möjligtvis låter lite onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att bearbeta gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till för att behandla och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

järnsulfat

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska genomföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den kulör som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man eventuellt får tillägga såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som störande om man andas in det i alltför kraftig mängd. Det är viktigt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även relevant att rusta arbetet på rätt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att förorda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en komplett produkt så kan den ha en lätt stickande lukt men den ska inte vara farlig.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flera olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta och på tak och dessutom inom medicin. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det absolut intet att oroa sig för. Med ett lager av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Länk till ytterligare info

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det minsann flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att prova på en träbit.