Soda Stream Jet är Soda Streams klassiska modell. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, dessutom är den otroligt användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemgjord cola.
Det finns i Soda Streams sortiment av kolsyremaskiner idag sex olika modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och troligtvis mest prisvärda då den gör jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de olika kolsyremaskinerna åt är framför allt deras form samt specialattribut. Förutom Soda Stream Jet finns även modellerna: Stream – som kommer i skilda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; och Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.
En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på runt 1800 kronor. Det ligger visserligen mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Alla de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.
När man köper en ny sodastreamer följer både PET-flaska samt kolsyrepatron med, så man har allting man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man handla läskkoncentrat, alternativt helt enkelt handla ett introduktionspaket som innefattar olika smaker.
Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är viktigt att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att addera kolsyra i sitt vatten, och möjligtvis en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att kånka drycker från affären, som innehåller minst 90 % rent vatten är besvärligt och samlandet av tomma pantflaskor som man sedan ska släpa tillbaka till affären i tid och otid är både irriterande och tidsödande.
Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt strul med tunga flaskor samt tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.
Genom att kolsyra sitt eget vatten samt producera sin egen läsk bidrar man därtill till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk samt mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt skräp.
Ifall man dricker mycket mineralvatten så sparar man även in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.
En kolsyrepatron räcker till upp till 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ungefär 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer förvisso utgifter för läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en bra investering, inte enbart för miljön, utan också för plånboken.