Soda Stream Design – den stilrena designen

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer oftast med två PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur flera butikers utbud, troligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, därtill slutligen Sodastream Pure – Elegans samt bekvämlighet.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Sodastream Jet kan man idag lätt hitta för runt 600 kronor, inberäknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ungefär 1800 kronor, medräknat ett par glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra affärsverksamheter när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i ungefär samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx saluför också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika fint.

Det är någorlunda lätt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan hitta sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer oftast också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att inhandla nya ständigt. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man uppskattar kolsyra.

Det är inte endast för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör varje dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därtill slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det dessutom andra fördelar. Med tanke på hur många annorlunda företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några företag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat alltid färskt samt nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.