Sockerfri smak av granatäpple – en underbar smak

Granatäpplet smakar läckert, ser festligt ut och är därutöver nyttig. Granatäpple sägs förebygga cancer, då särskilt prostatacancer, och är fylld med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Fastän allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals mindre röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen helt himmelsk.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Granatäpple växer framförallt runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar och skrifter, den är även vanligt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara aningen besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, sedan dela den på mitten samt banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är förutom att äta som det är, dessutom gott att ha i gröna sallader.

Med hjälp av sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydelsefull ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en väldigt stark klarröd färg samt oerhört söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker alternativt artificiella sötningsmedel, men otroligt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns nog variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels får man möjlighet att mäta upp exakt så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då ges vattnet tydlig och frisk smak, men likväl inte för stark. Därefter rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar bara den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Samtliga 16 smaker går att mixa med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin aningen bittra underton en ganska vuxen smak, men Aromhuset har dessutom särskilt framtagna smaker för barnen, allihopa fria från socker samt konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe alternativt Banan?

Enbart för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint även till annat, man får låta fantasin flöda. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, i enlighet med angivna rekommendationer.