Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

En carbonator är vad man bör ha ifall man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en skild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därpå ut till olika destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en förbättrad miljö och kan inta sin älskade Club Soda med rent samvete.

kolsyremaskin

Det kranvatten vi har i Sverige håller otrolig kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten för att garantera dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av alla.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men också betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de ganska likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar generellt ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och skänker en lite fler valmöjligheter. Man kan införskaffa koncentrat åt läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten om man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Uppskattar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat företag som har jobbat länge på att producera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med en carbonator kan man självklart tillsätta smaker i efterhand ifall man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen ungefär som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med hjälp av en carbonator utan enbart smaksatt bordsvatten.

En carbonator är lätt att hålla efter men bör användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en fantastisk smakbärare så minsta lilla smuts alternativt olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten med detsamma ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.