Gott vatten på jobbet vinner samtliga på

Alla vet vi att vatten är avgörande för vår överlevnad. Människokroppen består till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån tvingas fyllas på mycket kontinuerligt då den hela tiden sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av precis denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en markant del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt ofta. Eventuellt stressar vi, vilket faktiskt gör att vi förbrukar mer vatten, och många är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten tassa sig på.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Sömnighet, matthet, slöhet, försämrad fokusering och lätt huvudvärk är ofta indikationer på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi antar ger oss energi – leder fort till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt effekt i det långa loppet. Om man inte dricker nog med vatten så blir man även mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls skänker goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges uppdragsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på jobbet. En vattenautomat är betydligt mer inbjudande än en ordinär kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och ladda på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten och en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet ger flera en ytterligare känsla av uppfriskning eftersom det sticker härligt i mun och hals. Det är enbart att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar verkligen har lärt oss att tycka om våra bubblor.

En annan konkret trend när det handlar om vatten är det enorma engagemang vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget övrigt land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi tycker om smak och läskande bubblor, men vill hitta hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB säljer aromer för kolsyrat vatten genom varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är samtidigt rika på smak. De har blivit enormt populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten och hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 skilda smaker, samtliga utförligt framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är ämnad att användas tillsammans med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en speciellt framtagen pump. Denna pump medför doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för små, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl härlig stämning som höjd prestationsförmåga samt långsiktig hälsa hos samtliga som arbetar.