Ett billigare alternativ till Soda Stream heter Sodamaker

Som ett budgetalternativ till de dominerande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron samt vanligen också en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer utgift för en kolsyrepatron på 198 kronor, samt ytterligare 49 kronor ifall man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det handlar om huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika förtjusande som en dyrare modell, men att den utför jobbet och kolsyrar vatten helt okej. Hur pass robust den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor och burkar från affären är tröttsamt. Men en personlig kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har jämt tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar omkring 89 kronor. Gaspatroner från Aga och Sodastream är både tillförlitliga samt lätta att få tag på, dessutom håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns också andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

kolsyremaskin

Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan likaså gå under namnen co2 cylinder alternativt gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa små bubblor som kittlar så skönt på tungan när vi dricker läsk alternativt mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man personligen besluta vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och göra sin egen läsk istället för att köpa färdiga produkter bidrar man dessutom till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, och förpestar luften och vattnet som är så angeläget för allting levande. Därtill blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av avfall.

I Sverige har vi mycket rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de bästa flaskvattensorterna på marknaden. Vi har likaså, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överflöd på vatten, så detta är sannerligen något att ta vara på.

Bäst av allting är att detta kranvatten är omkring 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi köper i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så trots att det medför en kostnad att införskaffa en kolsyremaskin och ibland fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det genast dyrare då läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att åstadkomma sin egen läsk med hjälp av en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, förutom bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.