En jämn vätskenivå håller dig kry och stabil

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är avhängig vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på bara några dagar ifall hon inte får i sig denna livets förfriskning.

kolsyremaskin

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka omkring 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss genom maten. Om man svettas mycket, är aktiv, stressad, är i varma klimat el. dyl. så tvingas man inta ännu mer än så. Få inser vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig nog med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man arbetar är det inte ständigt så enkelt att minnas vattnet, eventuellt känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man kanske ser sig själv som en individ med låg energi och dålig potential att få saker uträttade. Man vill gärna ta det lugnt och undgå anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, i synnerhet när man tänker på att lösningen är så enkel. Det är ju endast till att inta mer vatten.

Vätskeintaget ska vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att komma ihåg att inta vatten regelbundet. Den gör det också en aning roligare och godare att dricka – särskilt om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av många, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag massor av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är aningen smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – alla fria från både socker samt kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en noga framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.