Arbeta mer effektivt på jobbet med hjälp av smaksatt vatten

Det är inte sällsynt att allt fler arbetsgivare installerar vattenautomater på arbetsplatserna. Man har insett värdet i att tillhandahålla sina anställda snabb tillgång till fräscht vatten under arbetstid.

Människan behöver få i sig mellan 1-2 liter vatten om dagen för att tillgodose kroppens behov. Detta mått gäller även som minimum och behöver ökas om man aktiverar kroppen genom träning eller övriga aktiva sysselsättningar. Det är när man svettas som man gör av med mycket vätska, så under sommarmånaderna, eller i stressande situationer är det extra betydelsefullt att få i sig mer vatten.

sodavatten

Våra kroppar består till ca 60-70 % av vatten och är därmed vår allra största beståndsdel. Andelen kan variera beroende på vilken kroppstyp man har. Vattnet i våra kroppar fyller oändliga viktiga funktioner och utan vattenpåfyllning dör vi inom loppet av några dagar. Det kan jämföras med att t ex gå utan föda, vilket vi kan göra i veckor innan vi riskerar allvarliga konsekvenser. Det är inte bara genom svett som vi gör av med vatten, det avdunstar från huden ständigt, och genom urinen och andningsångan.

Vattnet hjälper till att rena kroppen från slaggprodukter och gifter, det smörjer våra leder, håller hy samt hår friska, och transporterar viktiga näringsämnen till rätt position inom kroppen. Om man vill hålla sig pigg, alert samt frisk är vatten antagligen det allra ultimata näringstillskottet man kan ta.

Ifall man slarvar med att dricka vatten och inte får i sig tillräckligt, så kommer vätskebristsymptomen smygande ganska snart. Efter några timmar kan huvudet börja dunka för att så småningom övergå i rätt så plågsam huvudvärk, man blir seg och tappar fokus vilket leder till att man inte kan prestera. Man kan dessutom bli snurrig och känna sig direkt sjuk med frossa. Vätskebrist är dock lätt att bota – man behöver enbart inta ett glas vatten alternativt två.

Mot denna bakgrundsinfo har Sveriges chefer insett värdet av att se till att de anställda får i sig nog med vätska på arbetstid. Man ställer in vattenautomater med kylt, friskt vatten som alla kan ta av när de känner behov av en aning vätskepåfyllning. Det är även en trevlig samlingspunkt som har tagit över efter den tämligen bedrövliga gamla rökrutan. Man kan växla synpunkter och idéer över varsitt glas friskt vatten och därefter återgå till sina arbetsuppgifter med förnyad styrka.

Idag har det flesta vattenautomater på jobbet även en kolsyrekran där man får sprakande bubbelvatten istället för vanligt slätt. Vanligt vatten kan kännas en aning tråkigt efter ett tag och då är kolsyran ett uppiggande val som inte på något vis ändrar vattnets hälsosamma kvalitéer.

På den allmänna marknaden finns idag också flera smaksatta varianter av kolsyrat vatten. Detta koncept har funnits i Sverige i många år, men har ännu inte vunnit mark på arbetsplatserna. Aromhuset har gjort slag i saken och lanserar sex smaker för kolsyrat vatten på jobbet. Smakerna kommer i smarta pumpflaskor, där ett pumptag är lagom till en vanlig platsmugg på 15 ml som brukar finnas vid vattenautomaterna. Vill man fylla en gammal halvlitersflaska med smaksatt bubbelvatten för att ha bredvid sig på sin privata arbetsplats så är 3-4 pumptag perfekt.

De goda smakerna är äpple, persika, melon, granatäpple, hallon och blåbär och varje pumpflaska rymmer 270 ml arom, vilket räcker till att smaksätta ungefär 58 liter vatten. De innehåller dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket uppskattas av dagens allt mer hälsoinriktade svenskar.