Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Kolsyrat vatten kan nu även ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att dosera med kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades skapa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Vissa anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig omtumlad i skallen. Smaken är otroligt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir otydlig. Att dricka Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är oerhört god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt samt oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket folk med utvecklade smaklökar kommer att gilla.

Vill man så kan man experimentera att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en given arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar briljant som smakförstärkare i allt från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 skilda smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bedöma ifall man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är enormt populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och beprövad och skiljer sig någorlunda radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.