50 liter vatten med en enda kolsyrepatron

En kolsyrepatron är väsentlig för att kunna kolsyra sitt eget vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer generellt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att handla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta ut sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

bubbelvatten smakeraqviasodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Idag finns det mängder av diverse kolsyremaskiner i handeln och med dem följer alltid en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream eller en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Över lag sett säger man att Sodastream gör snäppet bättre maskiner medan Aga producerar bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att producera kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en skräll. Plötsligt ville samtliga ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten och sin egen läsk. Under 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är stor. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub under slutet av 90-talet, är fortfarande marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en kul grej att syssla med. Man kan smaksätta sitt vatten med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga och Sodastream har naturligtvis egna utbud av smaker, de innehåller vanligtvis både sötningsmedel och socker, men finns i rätt så många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och gör goda aromer totalt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undvika ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är okomplicerad att både nyttja och hålla efter och de moderna varianterna tar mycket lite plats.

Också i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Därefter har man kolsyrat vatten med detsamma ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mängd kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men då en carbonator inte ger lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett förträffligt sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx och Sodastream.