Om du blir ID-kapad

ID-kapningsbrotten utvecklas och förfinas i ett högt tempo och för den skull är det inte alltid givet vilka åtgärder som måste vidtas för de som drabbas. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en annan gemensam sak är att man tvingas handla fort. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, alternativt ens endast misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – trots att de kan bli relativt stora ändå ifall man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allting måste man spärra samtliga sina kreditkort, det är i regel just kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, även om del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Ifall ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa direkt förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att använda sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån ifall din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem olika krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

ID-kapning

4. En polisanmälan måste göras i ett så tidigt skede som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större chans har man att lösa det.

5. Om ens körkort blir stulet bör man uppge detta till Transportstyrelsen, och anmäla det till Polisen. Om det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, samt Polisen.

5. Den som känner sig oroad efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd samt vidare råd, denna tjänst är kostnadsfri.