Konsekvenser av ID-kapning

Ett enkelt brott

ID-kapning är ett av de brott som är definitivt enklast att utföra med stor framgång, utan att man åker dit. När brottsbenägna personer med speciell teknisk kunnighet inser det så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det fint, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett rasande tempo.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer info.
Läs mer här

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad utsträckning. Emellanåt är ID-kapningen mild, eventuellt något litet köps i ditt namn med dina pengar, alternativt så registreras du på en webbsida eller ett forum utan din egen intention. Man har tur ifall det stannar vid det, vilket det gör emellanåt. Vanligtvis går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, eller fullkomligt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har också lån upprättats i offrets namn, lån som offret därefter sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt duktigare på att navigera online och i takt med att hela världen så småningom sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en variant av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig upplysning. Han skickade en oäkta check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan strul. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan återsända en rätt så stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon också gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var oäkta och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes straff.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter såsom Tradera, Blocket samt eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas via anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar vanligtvis om dyra varor såsom telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar muttra kunder en intet ont anande ID-kapad person. Offren här är både köparen och “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den människa som står som försäljare hinner ID-kaparna avlägsna de avtryck som möjligtvis skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – samt enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig människa. Idag medges köp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod alternativt legitimation, särskilt på webben. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man shoppa loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.