ID-kapning genom historien

Med ID-kapning följde mord

Förr i tiden räknades minsann ID-kapning som ett ännu tyngre brott än idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det därför att denne behövde en egen, absolut ny, identitet – och för att knycka någon annans tvingades man först avrätta offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl för att kringgå att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer samt annan privat information. Givetvis fanns det skilda bakomliggande anledningar för denna variant av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att undkomma sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli rik.

ID-kapning genom telefonen

När hemtelefonen hade blivit vanlig så började ID-kapningar att ske över telefonlinjen. Detta var det första teknologiska forumet för metodisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald person med löften om arv, vinst eller andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna erhålla dessa pengar behövde man personlig information för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att upplysning såsom personnummer, adress samt bankkontonummer var känslig – speciellt inte bredvid löften om omedelbar förmögenhet. Den bedragna förlorade i regel samtliga sina tillgångar, och fick i utbyte ofta sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av alla ID-kapningsförsök genom telefon, i jämförelse med omkring 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning via soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När folk hade fått tillräckligt med upplysning och varningar angående ID-kapning via telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig information om intressanta personer ur deras sopor, blev pappersstrimlaren plötsligt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken förekommer en lång och bra checklista. Boken finns som e-bok på biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden för mer detaljer.
Vill veta mer Klicka Här

Internet har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med internets storartade entré i våra liv är vår personliga information mer lättillgänglig än någonsin och ständigt kapas identiteter, både i Sverige samt i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning jämt pågående, det kan hända vem som helst, var som helst samt när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva och billiga sätt att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.