Ta bort beläggningar på silvret med hjälp av natriumkarbonat

Många använder sig av natriumkarbonat för att ta bort beläggningar från silverföremål. Natriumkarbonat strös över en snutt aluminiumfolie som täcker botten på förslagsvis en glasskål. Därefter häller man på kokande vatten.

Tanken är att silvret ska doppas i skålen så det kommer i beröring med folieytan samt natriumkarbonatet. Det är viktigt att undanröja grövre smuts och fett innan silvret doppas. Klicka här nu för mer info Det bör också varnas för att inte behandla nysilver enligt den här metoden. Försilvring som troligtvis riskerar att vara genombruten tenderar nämligen att bidra till mörka fläckar på de föremål som ska behandlas.

När silvret doppas ned i skålen börjar det bubbla rejält i några minuter. När det inte bubblar längre är beläggningarna på silvret borta. Processen är väldigt effektiv då silversulfider som utgör beläggningen på silvret omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Det blir till en gas och således bör man vara noggrann med att ventilera ordentligt. Det gäller speciellt när hårt oxiderat silver ska behandlas. Att avlägsna beläggningar på det här sättet är mycket skonsamt i jämförelse med ifall putsmedel används.

Efter att beläggningarna på silvret avlägsnats ska silvret sköljas med kallt vatten följt av att man torkar och gnider det med en trasa. När det är gjort kommer silvret garanterat att blänka och få nytt liv.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3, och kallas även för kalcinerad soda. Faktum är att det är ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämne på jorden. Ämnet genererar en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativt laddad karbonat-jon (CO3).

Ifall natriumkarbonat kommer i kontakt med huden så är det i princip ofarligt. Dock kan irritation i ögonen uppkomma. Att förtära natriumkarbonat är inte giftigt förutsatt att koncentrationerna är väldigt små. Natriumkarbonat kännetecknas i sin fasta form av att det är ett förhållandevis grovt fördelat vitt pulver.

Vanligtvis används pulverformen av tillverkningsindustrier med tanke på att det är ett kraftfullt alkali. Vanliga användningsområden är inom glas- och tvåltillverkning. Natriumkarbonat är dessutom en ingrediens som används inom snustillverkningen.

Natriumkarbonat förekommer helt naturligt på jorden men kan även framställas artificiellt genom att sammansätta natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns stora fyndigheter av natriumkarbonat i exempelvis i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet.

Natriumkarbonat kan neutralisera fläckar och lukt samtidigt som det är ett ämne som själv är fritt från lukt. Det passar fint för all typ av rengöring av tyngre smuts.

Man bör ha i åtanke att natriumkarbonat kan vara lite frätande så därför rekommenderas att handskar och skyddsglasögon användas när man hanterar ämnet. Den som vill köpa natriumkarbonat hittar det oftast i färghandeln.