Gör ditt mousserande vin hemma

Den som väljer att producera eget mousserande vin genom traditionell “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en oerhört komplicerad process.

Men det finns en alternativ procedur som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan produceras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att göra champagne.

Innan vi börjar vill jag att det ett enklare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Inhandla en vinsats från www.hembryggning.se vinset genom att klicka härhembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas ganska billigt online.

Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej högre.

Därtill behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara en aning grumligt, om inte lägga till aningen jästsediment från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en blandning av en del vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt men grundligt, i vinet.

5)

Nästa moment är buteljering med hävert, transportera vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det är kristallklart.

Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på korrekt vis.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bra råd:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta hittar du smidigt på webben.