Sukralos – Undvik socker och baka sött ändå

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är likväl inte alltid så lätt att finna rätt medel eftersom de skilda varianterna har lite annorlunda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är totalt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att inse hur man ska bruka det på korrekt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med massor fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det speciellt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara svår att finna i butiker men finns på webben på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kanhända du rynkar på näsan och det är icke så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är spännande med xylitolen är att den ej endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn icke får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att förebygga detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Åtskilliga sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda åtskilliga olika i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål inte värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att byta ut sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska spåna på att det inte varje gång är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt om man får i sig för mycket.