Med salmiak I pulverform blir blir efterrätter samt godis fantastiskt gott

För en del så är det besvärligt att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog anföra att det här är ett godis som är rätt så typiskt för svenskar. I andra länder så är det inte varje gång så enkelt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och åka så kan det vara klokt att ta med sig en aning godis alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan bereda ditt eget godis.

salmiak

Vad är salmiak och vad kan det användas till bortsett från godistillverkning?

Det är angeläget att begripa att salmiak icke är samma sak som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man därför att erhålla den salta smaken men faktum är att det har otaliga andra användningsområden. Salmiak fungerar fantastiskt som rengöringsmedel.

Då man först började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler spännande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan avverka syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är samma sak?

Nej, man kan verkligen icke säga att detta är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att förmedla en så bra smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som otvivelaktigt också är populärt men en alldeles annan sak.

Numera så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Ifall man ska göra nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska addera en gnutta lakritspulver. Detta är icke salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och detta pulvret är lätt att få tag i. Man kan införskaffa det online till ett bra pris (ofta på allt-fraktfritt.se och Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det mycket som med fördel kan smaksättas med det.

Hitta bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av samtliga goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att köpa pulvret enbart för att pröva. Kola, lakritslantar, hallondessert… detta är bara några exempel på sådant som blir vansinnigt läckert då man blandar i salmiaken.

Nätet är fullt av vackra tips och goda recept som är enkla att följa. Har man bara ett grundrecept så kan man för det mesta ge det hela en saltlakritstvist genom att addera salmiakpulvret. Det är icke svårt och något som minsann leder till efterrätter och godis som är lite avvikande.
Klicka på denna länk för mer information från allt-fraktfritt.se/salmiak-ammoniumklorid-700-gram.html.

Tänk på att icke överdosera. Man vill otvivelaktigt icke erhålla för mycket av den salta smaken som visserligen är god men som kan ta över ifall det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man pröva sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.