Propylenglykol kan användas som kylarvätska och förhindra att kylarvattnet fryser till is.

Förvalta kylsystemet med propylenglykol före vintern kommer

Det lönar sig icke att vara lat och mena på att man ej behöver byta kylarvätskan för att den är long life och det ändå är långt till vintern. Det är faktiskt icke så svårt att själv blanda proylenglykol med vatten och därefter hälla på i fordonets kylsystem.

propylenglykol

Med propylenglykol så får man många viktiga fördelar

Med monopropylenglykol så får man många viktiga funktioner. Glykol fungerar som frostskydd så att man klarar temperaturer på ned till -30 utan att fordonet står still. Med etylenglykol så får man det bästa frostskyddet men det rör sig enbart om några graders skillnad från en blandning med propylenglykol.

En annan sak som är bra med glykolen är att man får ett korrosionsskydd. Det gäller ju att beskydda kylsystemet från rost och dessutom från avlagringar som kan förstöra både kylare samt motor. Det går att jämföra med glykolmätare hur mycket som finns kvar men rent praktiskt så bör man göra fräscht och utbyta glykolen vartannat år.

Det är också så att man med kylarglykol får en högre kokpunkt på kylarvätskan. Beroende på hur man blandar glykolen med vatten så kan man komma upp i över 100 grader.

Använd den ultimata typen av kylarglykol i ditt fordon

Ska man köra på propylen eller på etylen? Detta är en fråga som man kan ställa sig. Frågan är om inte etylenglykolen borde förbjudas pga. sin toxicitet och vad den kan ställa till med när bilen en dag skrotas. Djur slickar i sig ämnet och dör.

Den som vill kan handla en fullständigt ofarlig, livsmedelsgodkänd propylenglykol och använda i kylaren. Ett livsmedel som inte kan fördärva djur och natur.

Något som påverkar vad som blir bäst är den metall som finns i motorn. Om man till exempel har aluminium i motorn så finns det glykoltyper som kan skada materialet och dessa ska man då undfly.

Man bör också undvika blandningar av olika glykolsorter helt enkelt för att de kan ha tillsatser som reagerar på fel sätt med varandra. Detta kan alltså leda till att man skadar kylaren. Ifall det bildas klumpar i blandningen så kan detta bilda stopp i systemet vilket ej är bra.

Ifall du icke vet vilken typ av glykol som finns för tillfället i ditt fordons kylarsystem så är det bara att spola ur systemet och därefter börja om. Färgerna som du ser på glykolprodukten har ingenting med själva propylenglykolen att göra. Färgen är en tillsats från tillverkaren som skänker produkten mer personlighet.

Kom ihåg att glykolprodukter kan vara mycket farliga

Även ifall en viss produkt marknadsförs som giftfri kylarvätska så ska du vara medveten om att den här produkten ska förvaras långt bort från barn och djur. Etylenglykolen har en söt smak men är otroligt giftig så den ska aldrig komma i närheten av nyfikna barn!

Om du tycker att det verkar komplicerat och en aning farligt att blanda själv så är det måhända lättare och säkrare att skaffa färdig kylarvätska som du fyller på med för att därnäst slänga förpackningen så att du slipper ha något farligt på hyllan i garaget.

Den färdiga vätskan är ingen kostsam produkt och därmed så kan man ej säga att det finns någon ekonomisk orsak till att skjuta upp det där med att byta glykolen. Det är verkligen ej en krånglig sak och samtidigt något som fordonet mår så pass bra av då det blir riktigt kyligt utomhus.