Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

Dextros brukar tjäna som en viktig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning samt vinberedning.

brygg

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortgå en bestående debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann icke spelar någon roll. öljäsning bryggsocker.brygg ditt eget öl dextros.vinjäst bryggsocker dextros.hembrygga cider hemma dextros.hembrygga eget öl guide dextros.mäsk bryggsocker bryggsocker.druvsocker köpa.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och kompensera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Om du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation åter.