Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som sprit eller alkohol främst eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad barriär uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – samt då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att har övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i flera annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt begagnade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite alternativt ingen anis, fänkål eller någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: godabsint.com.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och avvikande.

Det är många legender samt myter runt absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen därför fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och rätt så inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla övriga.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Även om det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Nu när du innehar lärt dej några spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sej.