Om du stannar din viktnedgång under 5:2

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter endast två veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten och läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär visa hur han personligen gick ner nio kilo på 9 veckor när han först provade 5:2.

Att det händer saker med siffrorna på badrumsvågen bara ett par veckor in i dieten är även en av orsakerna till att de som provar 5:2 ofta håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så fort märker resultat känns det lättare att klara fastedagarna och i princip samtidigt kommer även kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att känna att viktnedgången inte blir som man tänkt sig eller att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade rutiner gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen och vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte självklart att alltsammans var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen känner till att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att resultera i muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligen dina nya vanor gör att fastedagarna har bättre verkan på helgerna nu. Det kan dessutom ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är lite mer van vid att fasta. Du kan dessutom testa att addera en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Prova också en aning nya recept. Många vittnar om markant verkan av att skippa mejeriprodukter, andra av att helt skippa bröd. Här kan du experimentera dig fram genom att utesluta en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du också möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar också din kaloriförbränning vid träning. Det innebär att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du arbeta för att göra av med kalorier. Möjligtvis är det dags att expandera ditt träningsprogram och se om det har effekt. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och dessutom har kommit igång med träningen har du ju mer kraft.