Hur fungerar 5:2-metoden?

5:2 är ingen svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just med tanke på at mat inte alls är otillåten ens under fastedagarna, det är enbart restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna tillåts du äta max 500 kalorier och är du man får du äta max 600 kalorier.

Det är ca 1500 kalorier mindre än du antagligen äter en typisk dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Det tillhandahålls en väldigt unik pocketbok skriven av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna denna utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – man lånar eBoken via sin PC. I princip alla svindyra sorters böcker kan lånas – gratis. Läses enklast med en Läsplatta, typ iRiver. Vill man köpa så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Det är kalorierna som bestämmer, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan variera enormt. Mat som är förmögen på kolhydrater och fett innehåller dessutom många kalorier. Börja med att betrakta näringsinnehållet på de produkter du vanligen äter, för att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig dagligen.

Vad innehåller födan jag intar då? En jämförelse är att 40 gram hårdost med en fetthalt på 10% består av ca 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du inta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot eller hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade. Bra tips här.

Hur matintagen under fastedagar ska delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare anser att de flesta kanske mår bäst av att inta små portioner många gånger om dagen snarare än att äta två större mål och därpå inget alls på åtskilliga timmar. Du får själv experimentera dig fram till vad som passar dig.

Anser du att det är svårt att få ihop många måltider av så lite som 500 kalorier? Tänk på vilka mål du skulle kunna hoppa över. Somliga har enkelt för att avstå från frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är dessutom trist att inte kunna äta ihop med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

Somliga som provar 5:2 vittnar om huvudvärk samt orkeslöshet. Det är ofta kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare och fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du får utdelning snart!