Hunger samt viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. Åtminstone till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största skälen till att vi är lite större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för stora portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt för att bli mätta. Oftast slinker det ner en aning extra vid varje måltid.

Därför kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar således inte om att du ätit för lite för att fixa dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få lite extra. Håll ut och minns att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor och din kropp. För somliga är det lätt att utelämna måltider alternativt byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut regelbundet över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det trick att ta till. Vill du prova att hoppa över frukost? En kopp varmt vatten tillsammans med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan dessutom dämpa hunger eller sug. Prova också aningen riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Kolla efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli jobbigt. Det är dessutom vanligtvis lättare att laga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din matsedel ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker och sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den energi den behöver. Skippa samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet och pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som snabbt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du även skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter såsom chips och läsk kommer du dessutom känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 bör vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom även ihåg att det är en enorm hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.