5:2 – Så fungerar det att gå ner i vikt med 5:2 metoden halvfasta

Men vad är det jag är på väg att ge mig in i? Vad är egentligen 5:2-dieten och vad är det som gör att den minsann funkar? Hur mycket av min tid kommer detta att ta?

Fungerar det med fastedagar när man har ett jobb att gå till? Frågorna är otaliga när man ska göra en markant omställning i sitt liv, men när det kommer till 5:2-dieten är svaren rentav enkla.

5:2-dieten är en variant av det som brukar kallas periodisk fasta. Den periodiska fastan är en fasta som inte pågår för jämnan, utan under kortare begränsade perioder. 5:2-dieten har fått sitt namn efter receptet som är dietens stomme: ät fem dagar, fasta två.

Flexibiliteten i 5:2-dieten är en fördel. Du väljer personligen vilka två av veckans dagar som ska vara fastedagar, vilket möjligtvis är nyckeln till både dess effektivitet och popularitet.

De två dagarna behöver inte heller vara samma varje vecka, ifall ditt schema är ojämnt går det enkelt att anpassa dieten efter kalendern. Det enda du bör tänka på är att de två dagarna helst inte ska ligga intill varandra, det blir för mycket för kroppen och poängen med perioditeten går borttappad.

Under dina två fastedagar är det definitivt inte hungersnöd som gäller. Du kan till och med vara mätt. Det vi kallar “fasta” är i själva verket en begränsning i hur många kalorier du tillåts inta per dag. Man räknar med att ett “vanligt” kaloriintag för en vuxen person ligger mellan 2000 samt 2500 kalorier per dag, helt beroende på kön, längd och kroppsvikt. Under en fastedag i enlighet med 5:2 får du inte äta mer än 600 kalorier.

Det kan låta lite, men tänk på att ju mer kalorisnål mat du väljer under din fastedag desto mer kan du äta. Du behöver inte gå hungrig så länge du väljer korrekt råvaror samt sprider ut dina matintag regelbundet över dagens timmar. Poängen med att dra ner på kalorierna är att kroppen ska lämna det metaboliska stadiet “uppbyggnad” den är i när kalorierna räcker till det och istället ställa om sig till “reparation”.

Inled din 5:2 med att leta upp recept som influerar dig så att du har en skara att välja bland när du ska lägga upp ditt fasteschema. Det bör kännas lustfyllt att äta också när du går på diet. Det blir dessutom lättare att hålla dieten när dina kollegor tittar avundsjukt på din fräscha matlåda och frågar efter recepten.