5:2-dieten för dig som vill erhålla en bättre hälsa och gå ner i vikt

Fastans verkan på hälsa och välmående är inte alltid i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades prestera en viktminskning på nio kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därpå i Norden.

För oss i Sverige är det inte blott viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en kraftfull tradition av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill uppnå när vi börjar ändra våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också till exempel minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en nyttig diet motverkar flertalet sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt krympa risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan undertrycka en tumör som börjat växa – och ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att slopa vissa saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och massor vittnar om att de orkar mer och rentav kan komma igång att springa och cykla igen.