Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett enormt mängd organiska ämnen (så kallade sockerarter) av varianten kolhydrat.

Socker är sött samt energirikt samt består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal samt i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- alternativt rörsocker, som bägge är trivialnamn för sackaros.

Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs typ vanligt socker som bit- eller strösocker.

Det är många annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), mjölksocker (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- alternativt betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det skall vara nyttigt för anatomin.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sej med att en burk har lika mycket socker som analog antal apelsinjuice.

Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler som du knappast hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite annorlunda val till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Kostfibrer

Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är kostfibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, andra blir föda till “goda” bakterier i tarmsystemet.

Finns i många annorlunda livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer

StröSöt – som strösocker men med flera olika nickname

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar blott ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig alster samt det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en antal varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej opp alls av anatomin.

Noll kalorier samt Inget i GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och har samma granulering som strösocker.

Är naturligt i päron, meloner och svamp med flertal.

Sucralose flytande


Sukralose finns här

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är producerat utav socker.

Till skillnad från socker så kan anatomin inte ta opp Sucralose.

Inga kalorier samt inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort utav socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker. Klicka för mer info.

Är som sacketter, helt kolhydratfria, ger bara sötman och är perfekt till kaffe, the och dylik.

Sacketter ger bara sötman.

Önskar man även äga “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så är det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är fräscha kolhydrater kreerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer utav glukosenheter samt är en mycket enkelt, vit, kristalliknande samt smaklös materia.

Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin alldenstund det tas opp fort i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de mesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och zero blodsocker- alternativt insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam innehar, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmre 6000 födoämnen jorden över, varav ca. 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en utav världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.